DęblinPowiat ryckiWiadomości

Dęblin otwiera targ przy ul. 15 P.P. “Wilków”

12 marca w związku z rozprzestrzenianiem się zakażeń koronawirusa ogłoszono decyzję o zamknięciu targowisk w Dęblinie. Po prawie trzech tygodniach otwarto targowisko miejskie przy ul. Niepodległości. Teraz zapadła decyzja o otwarciu placu targowego przy ul. 15 P.P. “Wilków”. Pierwszy dzień handlowy odbędzie się już w sobotę.

Na decyzję o otwarciu targowiska przy 15 P.P. “Wilków” miały wpływ prośby mieszkańców. Na stronie miasta Dęblina czytamy: W związku ze zgłaszanymi przez mieszkańców Dęblina prośbami, dotyczącymi możliwości zakupu artykułów spożywczych w warunkach otwartej przestrzeni informuję, że od dnia 25 kwietnia 2020 r. (sobota) dodatkowo zostanie otwarte dla handlujących i kupujących targowisko przy ul. 15 Pułku Piechoty “Wilków” w Dęblinie.

Handel na obu targowiskach będzie odbywał się w następujących dniach:

  • targowisko miejskie przy ul. Niepodległości w Dęblinie od dnia 22 kwietnia 2020 r. będzie czynne raz w tygodniu – środa od godziny 6.00 do godziny 12.00,
  • targowisko przy ul. 15 Pułku Piechoty “Wilków” w Dęblinie – sobota od godziny 6.00 do godziny 13.00.

Na targowiskach można handlować wyłącznie produktami rolno – spożywczymi oraz środkami czystości i artykułami higienicznymi, niezbędnymi w życiu codziennym. Handel pozostałymi artykułami obecnie nie jest możliwy.

Ponadto w komunikacie podkreśla się, że handel może się odbywać wyłącznie na terenie targowisk. Prowadzenie handlu w pasie drogowym ulicy 15 Pułku Piechoty “Wilków”, a więc poza ogrodzeniem targowiska jest zabroniony.

Jednocześnie Beata Siedlecka, burmistrz Dęblina, przypomina, że podczas handlu na targowiskach w Dęblinie należy stosować się do zaleceń Głównego Państwowego Inspektora Sanitarnego. Dotyczy to w szczególności przestrzegania podczas handlu wymagań sanitarnych i higienicznych zapobiegających zanieczyszczeniom mikrobiologicznym żywności, które narażają zdrowie konsumentów. Dlatego należy:

  • Stosować właściwą higienę rąk.
  • Stosować higienę kaszlu i oddychania.
  • Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością.
  • Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego.
  • Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca  (min.1,5 metra).
  • W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych.
  • Na każdym straganie na targowisku, gdzie dostęp do wody jest utrudniony – należy ręce dezynfekować przy użyciu płynów dezynfekujących lub chusteczek nasączonych takim płynem.
  • Nie należy kłaść produktów tj. ser, wędliny, mięso etc. na wadze. Surowe mięso i jaja odizolować od innej żywności przeznaczonej do bezpośredniego spożycia (np.ser, wędliny).
  • Stosować rękawiczki jednorazowe w sposób higieniczny (np. nie dotykać mięs, wędliny w rękawiczce jednorazowego użytku, którą następnie pobieramy pieniądze.
  • Ograniczać w miarę możliwości ekspozycję żywności nieopakowanej przeznaczonej do bezpośredniego spożycia tj. pieczywa, ciast np. przez przykrycie folią opakowań, przestawienie tych produktów w miejsce oddalone od konsumenta, tak aby nie leżała ona obok miejsca podawania produktów.
  • Zaleca się ograniczanie możliwości samoobsługowego zakupu wyrobów piekarniczych, cukierniczych i pieczywa, owoców, warzyw, itp. – poprzez podawanie i pakowanie produktów przez sprzedającego, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością.
  • Dezynfekować ręce po każdym kontakcie z pieniędzmi.

Ponadto przypomina się o obowiązkowym zachowaniu wymaganej odległości między osobami (min. 1,5 m) oraz o noszeniu maseczek i rękawiczek ochronnych.

Burmistrz Miasta Dęblin

/inf.UM/fot.poglądowe/