Dęblin otwiera targ przy ul. 15 P.P. “Wilków”
12 marca w związku z rozprzestrzenianiem się zakażeń koronawirusa ogłoszono decyzję o zamknięciu targowisk w Dęblinie. Po prawie trzech tygodniach otwarto targowisko miejskie przy ul. Niepodległości. Teraz zapadła decyzja o otwarciu placu targowego przy ul. 15 P.P. “Wilków”. Pierwszy dzień handlowy odbędzie się już w sobotę.
Na decyzję o otwarciu targowiska przy 15 P.P. “Wilków” miały wpływ prośby mieszkańców. Na stronie miasta Dęblina czytamy: W związku ze zgłaszanymi przez mieszkańców Dęblina prośbami, dotyczącymi możliwości zakupu artykułów spożywczych w warunkach otwartej przestrzeni informuję, że od dnia 25 kwietnia 2020 r. (sobota) dodatkowo zostanie otwarte dla handlujących i kupujących targowisko przy ul. 15 Pułku Piechoty “Wilków” w Dęblinie.
Handel na obu targowiskach będzie odbywał się w następujących dniach:
- targowisko miejskie przy ul. Niepodległości w Dęblinie od dnia 22 kwietnia 2020 r. będzie czynne raz w tygodniu – środa od godziny 6.00 do godziny 12.00,
- targowisko przy ul. 15 Pułku Piechoty “Wilków” w Dęblinie – sobota od godziny 6.00 do godziny 13.00.
Na targowiskach można handlować wyłącznie produktami rolno – spożywczymi oraz środkami czystości i artykułami higienicznymi, niezbędnymi w życiu codziennym. Handel pozostałymi artykułami obecnie nie jest możliwy.
Ponadto w komunikacie podkreśla się, że handel może się odbywać wyłącznie na terenie targowisk. Prowadzenie handlu w pasie drogowym ulicy 15 Pułku Piechoty “Wilków”, a więc poza ogrodzeniem targowiska jest zabroniony.
Jednocześnie Beata Siedlecka, burmistrz Dęblina, przypomina, że podczas handlu na targowiskach w Dęblinie należy stosować się do zaleceń Głównego Państwowego Inspektora Sanitarnego. Dotyczy to w szczególności przestrzegania podczas handlu wymagań sanitarnych i higienicznych zapobiegających zanieczyszczeniom mikrobiologicznym żywności, które narażają zdrowie konsumentów. Dlatego należy:
- Stosować właściwą higienę rąk.
- Stosować higienę kaszlu i oddychania.
- Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością.
- Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego.
- Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min.1,5 metra).
- W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych.
- Na każdym straganie na targowisku, gdzie dostęp do wody jest utrudniony – należy ręce dezynfekować przy użyciu płynów dezynfekujących lub chusteczek nasączonych takim płynem.
- Nie należy kłaść produktów tj. ser, wędliny, mięso etc. na wadze. Surowe mięso i jaja odizolować od innej żywności przeznaczonej do bezpośredniego spożycia (np.ser, wędliny).
- Stosować rękawiczki jednorazowe w sposób higieniczny (np. nie dotykać mięs, wędliny w rękawiczce jednorazowego użytku, którą następnie pobieramy pieniądze.
- Ograniczać w miarę możliwości ekspozycję żywności nieopakowanej przeznaczonej do bezpośredniego spożycia tj. pieczywa, ciast np. przez przykrycie folią opakowań, przestawienie tych produktów w miejsce oddalone od konsumenta, tak aby nie leżała ona obok miejsca podawania produktów.
- Zaleca się ograniczanie możliwości samoobsługowego zakupu wyrobów piekarniczych, cukierniczych i pieczywa, owoców, warzyw, itp. – poprzez podawanie i pakowanie produktów przez sprzedającego, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością.
- Dezynfekować ręce po każdym kontakcie z pieniędzmi.
Ponadto przypomina się o obowiązkowym zachowaniu wymaganej odległości między osobami (min. 1,5 m) oraz o noszeniu maseczek i rękawiczek ochronnych.
Burmistrz Miasta Dęblin
/inf.UM/fot.poglądowe/