Koło Gospodyń Miejskich w Dęblinie “Nadwiślańskie Babeczki” zachwyciło jury kaczką dziwaczką na puree z białej fasoli i trio pierogowym. Tym samym Babeczki zajęły I miejsce w konkursie kulinarnym realizowanym w ramach projektu “My i Nasze Dziedzictwo – twórczość ludowa”.
Konkurs odbył się w minioną niedzielę, w Morenowym Dworze w Przykwie. Dęblińskie gospodynie do degustacji zgłosiły dwie potrawy: Kaczkę dziwaczkę na puree z białej fasoli i trio pierogowe: pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z fasolą, dęblińskie szlachcice z kartoflami.
– Dęblińska kaczka dziwaczka swym smakiem urzekła nie tylko nas ale i jurorów. Decyzją komisji konkursowej zajęłyśmy I miejsce i otrzymałyśmy nagrodę główną, bon nagrodowy o wartości 1000 zł – informują “Nadwiślańskie Babeczki”.
Podziękowania Koła Gospodyń Miejskich w Dęblinie
Dziękujemy organizatorowi konkursu lokalnej Grupie Działania “Lepsza Przyszłość Ziemi Ryckiej”. Przede wszystkim Pani Prezes Stowarzyszenia Annie Wąsowskiej, za zaproszenie i możliwość uczestniczenia w tym projekcie oraz Panu Markowi Wojtasiowi, właścicielowi Morenowego Dworu w Przykwie za gościnę i smaczny poczęstunek.
Szczególne podziękowania kierujemy do pozostałych uczestników konkursu, kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń ziemi ryckiej, za miłe przyjęcie i życzliwą atmosferę. Takiego debiutu scenicznego i kulinarnego nie mogłyśmy sobie nawet wymarzyć.
Cieszymy się, że przez tą krótką chwilę mogłyśmy poczuć się prawdziwymi ambasadorkami kulinarnych tradycji regionu.
inf., fot.Koło Gospodyń Miejskich w Dęblinie “Nadwiślańskie Babeczki”