Pierogi z kartofli “szlachcice”
Przepis pochodzi z książki “Kuchnia regionalna Dęblina i okolic” wydanej w 2010 roku przez Towarzystwo Przyjaciół Dęblina. Książka powstała na bazie przepisów zebranych przez uczniów klas gastronomicznych z Zespoły Szkół Zawodowych nr 2 w Dęblinie. Jest owocem kilkunastoletniej pracy. Receptury były spisywane według przekazów ustnych mieszkańców Dęblina i okolic, tj. powiatu ryckiego, garwolińskiego, puławskiego i kozienickiego. – Większość potraw posiada nazwy zwyczajowe, regionalne – mówi Grażyna Szczepańska, nauczycielka w ZSZ nr 2. – Warto przywoływać te smaki i zapachy z dzieciństwa. Wydobyć je z mroków niepamięci lub przepastnych babcinych szuflad, nobliwej etażerki czy kufra. Bogactwo i różnorodność potraw regionalnych powinno raz na zawsze obalić stereotyp bigosu i schabowego jako sztandarowych potraw kuchni polskiej – zapewnia Szczepańska.
Wyboru i opracowania receptur do publikacji dokonała Grażyna Szczepańska, Teresa Flont oraz Marta Szpadzik.
Przepis odnaleziono i spisano w Stężycy.
Pierogi z kartofli “Szlachcice”
Składniki:
Nadzienie: 1kg kartofli, 10 dag słoniny, cebula, sól, pieprz.
Ciasto: 0,5kg mąki, jajo, woda, 1 łyżka oleju.
Wykonanie:
kartofle utrzeć na tarce. Podsmażyć je ze słoninką i cebulką, aż będą gęste, szkliste. Masę ostudzić. Zarobić ciasto pierogowe, rozwałkować, wykrawać pierogi, nadziewać masą ziemniaczaną. Gotować we wrzącej osolonej wodzie. Podawać okraszone tłuszczem ze skwarkami.