Sukces ZSZ nr 2 na Europejskich Dniach Dziedzictwa – Smaki Dziedzictwa
W sobotę, 11 września uczniowie z klasy 2THG zdobyli II miejsce za przygotowanie tradycyjnej dęblińskiej potrawy – pazibroda.
Na Europejskie Dni Dziedzictwa – Smaki Dziedzictwa, organizowanym przez Miejski Dom Kultury w Dęblinie, uczniowie przygotowali potrawy: pazibroda, macaki, pierogi z soczewicą, babkę wiejską z kaszą jaglaną, ciastka ze skwarkami, kompot z jabłek i śliwek, swojski chlebek ze smalcem z jabłkiem i ogórkiem kiszonym. W wyborze dań zainspirowała ich książka wydana w 2010 r. przez Towarzystwo Przyjaciół Dęblina pt. „ Kuchnia regionalna Dęblina i okolic”.
Wszystkie potrawy można było skosztować, ale także dowiedzieć się jak je przygotować.
– Jedna z nich przygotowana przez naszych uczniów – pazibroda – została zgłoszona do konkursu kulinarnego „Potrawa bliska sercu Dębliniaka” organizowanego przez Miejski Dom Kultury w Dęblinie. Potrawa była oceniana według kryteriów: zgodności z tradycją regionu, staranności i wartości kulturowej – czytamy w komunikacie szkoły.
Placówka, za przygotowaną potrawę, została uhonorowana II miejscem w konkursie.
Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!
inf.,fot. ZSZ nr 2 w Dęblinie