Lubelskie produkty na podium konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
W miniony weekend odbył się finał XX jubileuszowej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Podczas targów w Poznaniu wręczono nagrody dla najlepszych wyrobów z całej Polski. Producenci z Lubelskiego otrzymali siedem „Pereł”, co dało nam drugie miejsce tuż za województwem wielkopolskim (8 „Pereł”).
– Bardzo się cieszę, że nasze województwo ponownie jest w czołówce. W tym roku mieliśmy jedenaście nominacji, a otrzymaliśmy aż siedem „Pereł”. Jest to nasz rekord w całej dwudziestoletniej historii konkursu. Gratuluję wszystkim nominowanym i laureatom – mówi Członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.
Wśród laureatów z województwa lubelskiego statuetką „Perły” nagrodzone zostały następujące produkty i dania:
Karp wędzony z Bełżca (Gospodarstwo Rybackie Bełżec)
Ryba w soli (Koło Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego)
Miód akacjowo-malinowy (Pasieka Malinowa Kraina Ireneusz Kwaśniak)
Konfitura różana z Końskowoli (Aleksandra Mazurkiewicz Manufaktura Różana)
Niepalona kasza gryczana z Zabłocia (Jolanta i Eligiusz Pecio Gospodarstwo Ekologiczne Skarby Natury z Zabłocia)
Krupnik Staropolski (Jolanta Dobrzyńska z Kraśnika)
Zupa koperkowa zakraszana z kluskami spod pachy oraz Pierś z kaczki z sodziakami na bogato (KGW Swojaki w Tarzymiechach)
Nagrodę za promocję kulinarnego dziedzictwa regionu tzw. „:Klucz do Polskiej Spiżarni” otrzymała Feliksa Gorzkowska z Fajsławic.
inf.fot.UMWL w Lublinie